VERKEERSVEILIGHEID

Students on the map

Voor Brabantse gemeenten Breda en Meierijstad berekenden we de routes van alle leerlingen van basisscholen en middelbare scholen. Hiermee kon de fietsveiligheid op concrete punten verbeterd worden.

Routes van huis naar school

Voor de Brabantse gemeenten Breda en Meierijstad brachten we de loop- en fietsroutes van scholieren in kaart. Ons model laat precies zien waar scholieren zich op het fiets- en loopnetwerk bevinden. De gemeenten maakten op basis van dit model de fietsverbindingen veiliger.

Elke dag reizen zo’n 300.000 middelbare school-kinderen (30%) naar een andere kern op weg naar school. Onderweg komen ze een groot aantal onveilige situaties tegen. Gemeente Breda en Gemeente Meierijstad namen het initiatief om hier verandering in te brengen.

StraTopo en Dutch Cycling Intelligence ontwikkelden een nieuwe, data-gedreven aanpak. Die combineert langzaam verkeersbeleid met geavanceerde data-analyse technieken. Dit geeft inzicht in het loop- en fietsgedrag van de scholieren. Op basis van de uitkomsten zijn risicolocaties direct in de praktijk verbeterd.

Dankzij routeer-technologie kan StraTopo alle mogelijke routes in Nederland berekenen, ook voor scholieren op weg naar school. We koppelden locaties van leerlingen op postcode-niveau (PC4) aan ruimtelijke en (geo)demografische data. Dit gaf een inzicht in netwerkgebruik op straatniveau dat anders niet mogelijk zou zijn geweest.

We gebruikten meerdere databronnen:

  • Thuis- en schoollocaties van leerlingen (niet herleidbaar naar de persoon);
  • Het wegennetwerk;
  • GPS-gegevens over het daadwerkelijke gebruik van het netwerk.

Paper: Veilig naar School en Terug

Data-gedreven beleidsinnovatie voor de jonge verkeersdeelnemer

Op 11 april presenteren we deze data-gedreven aanpak op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2024. Lees hier de paper Safe routes for children going to school.

Presentaties

11 april - Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2024

Op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2024 presenteert Martijn Geervliet van de Gemeente Breda Scholieren op de Kaart tijdens de sessie Verkeersveiligheid op weg naar school of sport.

16 april - GNMI (Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur

We presenteren Scholieren op de Kaart aan het GNMI (Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur) tijdens het overleg GNMI Verkeersveiligheid.

Get in touch

Wil je deze analyse maken voor de scholieren in jouw gemeente of de leerlingen op jouw basisschool of middelbare school? Neem gerust in touch op.

sven_profile_def

Sven Reulen

Founder

Partners

Get in touch

François de Veyestraat 8b

6221 AB Maastricht

06 – 43 43 18 33

en_US